CJELODNEVNI IZLET

NAJŠUMOVITIJIM PREDJELOM OTOKA


Staza Capo fronte proteže se najšumovitijim predjelom otoka – posebnim rezervatom šumske vegetacije Dundo te šumovitim poluotokom Kalifront. Uz ostatke srednjovjekovnih crkvica, suhozida, vapnenica, rudnika boksita i druge lokalitete koji ukazuju na intenzivno korištenje ovog prostora u prošlosti, važno je istaknuti da se područje ističe najočuvanijom šumom hrasta crnike na Sredozemlju. Staza je pogodna za rekreativce i obitelji s djecom kojima, zbog njezine duljine, preporučamo cjelodnevni izlet s kupanjem u nekoj od pitoresknih uvala, a ako budete imali sreće, možda na putu susretnete i kojeg muflona ili jelena.


ŠUMA DUNDO


Šuma Dundo, zaštićeni šumski krajobraz, imala je važnu ulogu u gospodarstvu otoka Raba kao izvor kvalitetnog ogrjevnog drva. Pripadala je redovnicama benediktinskog samostana sv. Justine u gradu Rabu. U povijesnim vrelima naziva se seraglia Dundo, u značenju ograđenog posjeda. Porijeklo naziva nije sigurno utvrđeno. Nazivom dundo građani Dubrovnika označavali bi starijega gospodina, na način kako djeca oslovljavaju starije muškarce, poput strica ili barbe. Zanimljivo da riječ potječe iz pučkoga latinskog jezika na južnom Jadranu, a na sjevernom Jadranu za istu bi osobu rekli barba, izraz koji potječe iz mletačkog dijalekta.


Postoji predaja da je nekoć jedan muškarac, vlasnik ili upravitelj šume, imao taj nadimak i po njemu je nazvano područje. Srodna je i talijanska riječ donno ili donna, u značenju ‘gospodin’ ili ‘gospođa’. Šuma je nakon ukinuća samostana sv. Justine mijenjala upravitelje, izmjenjivali su se državni i općinski. Posjed na površini od 109 hektara je 1941. godine vraćen Crkvi. U šumi Dundo 1830. godine pronađeno je malo ležište ugljena. Nedaleko zgrade šumarije na tlu se nalazi odbačen kameni nadvratnik koji je izvorno bio ugrađen u staru, mnogo manju kuću, sjedište posjeda. U kružnom plitkom medaljonu uz znak IHS uklesana je 1558. godina. Nije nam poznat izvorni smještaj nadvratnika, koji je mogao pripadati i nekoj danas nestaloj obližnjoj kapeli.


Ispod možete vidjeti Interaktivni popis točaka lokaliteta


C1
C2
C3
C6
C4
C5
C7
C8
C9
C10
C0
C11
parallax background
QR-code-bwQR-KOD-ZA-APLIKACIJU
 
POSJETITE NAS

INSTALIRAJTE APLIKACIJU


KLIK