REMEK - DJELO SUHOZIDNOG GRADITELJSTVA

ZA PJEŠAKE I MTB BICIKLISTE


Staza Frux povezuje Lopar i Supetarsku Dragu te funkcionira u oba smjera, a namijenjena je pješacima i MTB biciklistima. Riječ je o jednom od ogranaka tzv. Premužićeve staze koja predstavlja remek – djelo suhozidnog graditeljstva. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele, naići ćete na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti. Kao prirodne i geološke zanimljivosti u blizini staze, ističemo Frušku lokvu i fascinantne erozije tla te preporučamo da zastanete na predjelu Fruge i pogledate ih.


O SUPETARSKOJ DRAGI


Za vladavine hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. rapski prior (upravitelj) Maius i biskup Drago 1059. godine pozivaju benediktince s opatom Fulkonom da se nasele i osnuju opatiju uz staru crkvu sv. Petra. Dobivši pristojan zemljoposjed, benediktinci uskoro na mjestu stare ranokršćanske bazilike grade novu trobrodnu crkvu s prostranim opatijskim zgradama. Kako su rapski građani i Crkva kultivirali i zaposjeli velik dio mundanijskog i supetarskog polja, oni su dobili teren za uzgoj žitarica sjeverno od potoka koji se ulijeva u plitki zaljev – čitavo područje današnje Gornje Supetarske Drage, s krševitim obroncima Plogara obraslog hrastovom šumom te vodom bogatim pašnjakom na visoravni Fruga.


Nedaleko od opatije, na području Donje Supetarske Drage, posjeduju jednu česticu oko izvora vode s crkvicom sv. Kirijaka. Također dobivaju i veliku površinu poluotoka Gonar s crkvom sv. Ciprijana. Crkve sv. Ciprijana i sv. Kirijaka danas su nestale urbanizacijom krajolika. Vrijedni benediktinci ubrzo su u plitkom priobalju uredili solane koje su im donosile znatan prihod.


Ispod možete vidjeti Interaktivni popis točaka lokaliteta


F0
F0
F2
F1
F3
F6
F5
F4
F8
F7
F9
parallax background
QR-code-bwQR-KOD-ZA-APLIKACIJU
 
POSJETITE NAS

INSTALIRAJTE APLIKACIJU


KLIK